Pindakoeken

Pindakoeken, Pindakoeken, Smultalk
Pindakoeken, Pindakoeken, Smultalk

Pindakoeken, wij zijn er gek op. Heerlijke brosse koeken royaal belegd met pinda’s. Heel erg leuk om af en toe te maken.

Ik gebruik voor dit recept half tarwebloem, half Zeeuwse bloem. Zeeuwse bloem zorgt voor nog brossere koekjes. Heb je geen Zeeuwse bloem, geen probleem, dan kan je ook gewoon 250 gram tarwebloem gebruiken.

Zijn de pinda’s ongeroosterd, rooster ze dan even een paar minuten in de oven. Ze hebben dan veel meer smaak. Spreid de pinda’s uit op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze 5 minuten in de voorverwarmde oven op 175°C. Halverwege een beetje husselen.

Ingrediënten Pindakoeken

ca. 24 stuks

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • klein ei (anders ½ ei)
  • 125 gram tarwebloem
  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • ½ ei om in te smeren
  • 250 gram pinda’s

Benodigdheden

  • rolstok of deegroller
  • koekjesuitsteker 7 cm (heb je deze niet, dan kan je ook een glas gebruiken)
  • extra bloem voor het uitrollen

Werkwijze

  • Zorg dat de roomboter en eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Doe de boter, de suiker, het citroenrasp en het zout in een kom en mix door elkaar.
  • Voeg daarna het ei toe en mix tot het volledig is opgenomen.
  • Meng de bloem en het bakpoeder goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
  • Maak van het deeg een platte schijf, pak het in plastic folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol dan het deeg uit tot 4-5 mm dikte.
  • Steek met de koekjesuitsteker de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de koekjes met een geklutst eitje.
  • Verdeel daarna de pinda’s over de koekjes en druk ze een beetje aan.
  • Dan weer bestrijken met ei.
  • Doe de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ca. 12-15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven, laat ze iets afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een rooster om ze volledig af te laten koelen.

Tips

  • In plaats van pinda’s kan je ook bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen of macadamianoten gebruiken.
  • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel, dan blijven ze een aantal dagen vers.
Pindakoeken, Pindakoeken, Smultalk

1 gedachte over “Pindakoeken”

Plaats een reactie