
Je kent ze misschien wel van het paasontbijt of uit de supermarkt: matzes. Lekker met een laagje (room)boter en (basterd)suiker. Het zijn een soort grote crackers.
Je kunt ze kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker en helemaal niet moeilijk. Met maar 2 ingrediënten maak je ze! En waarschijnlijk heb je de ingrediënten gewoon in huis. Bloem en water. Je kunt het deeg uitrollen met een deegroller, maar mocht je een pastamachine in huis hebben, dan kun je die ook gebruiken. Daarmee maak je de matzes nóg dunner. Alhoewel het met de deegroller ook heel goed ging. Ik heb dus beide manieren uitgeprobeerd. Met de hand rollen en door de pastamachine.
Ingrediënten Matzes
ca. 12-14 stuks
- 250 gram bloem
- 140 gram water
- snuf zout (optioneel)
Werkwijze
- Maak een deeg van het water, de bloem en het zout en kneed het ca. 8-10 minuten tot een soepel deeg. Het kan met de mixer met deeghaken of in de standmixer met de deeghaak.
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het ongeveer een half uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
- Bestrooi je werkblad met bloem, verdeel het deeg in kleine bolletjes van ca. 25-30 gram en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12-13 cm.
- Wil je het deeg nóg dunner maken? Probeer dan het deeg door de pastamachine te halen. Eerst op de dikste stand en dan steeds een tandje dunner. Ik heb ze 4x door de pastamachine gehaald. Maar elke pastamachine is anders, dus gewoon even uitproberen.
- Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork heel veel gaatjes in. Je kunt ze dicht tegen elkaar aan leggen, ze zetten namelijk niet uit tijdens het bakken.
- Bak de matzes in de oven af voor ongeveer 7 minuten. Houd ze goed in de gaten! Het kan ineens heel hard gaan.
- Trekken ze krom? Dan kan je er halverwege de baktijd een (oven)rooster opleggen.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- En dan lekker besmeren en smullen maar!
Tips
- Wil je mooie ronde matzes? Steek dan met een ronde uitsteker van 10 cm de matzes uit na het uitrollen.
- Je kunt de matzes luchtdicht verpakken om ze knapperig te houden. Ze blijven dan een dag of drie goed.
- Na een paar keer rollen, krijg je er handigheid in. Ik kreeg ze uiteindelijk redelijk rond, zowel met de hand rollen als met de pastamachine.
