Koninginnesoep

Koninginnesoep, Koninginnesoep, Smultalk
Koninginnesoep, Koninginnesoep, Smultalk

Vandaag een klassieker: Koninginnesoep. Een lichtgebonden kippensoep, aangevuld met wat room, malse kipfilet, wortel en doperwten. Een heerlijk en makkelijk recept.

Deze soep komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar het in de 17e eeuw werd bereid aan het Franse hof, de ‘Potage à la Reine’.

voor 4 personen

  • een kipfilet
  • 1,25 liter water
  • 2 bouillontabletten kip
  • laurierblaadje
  • paar stukjes foelie (optioneel)
  • sjalotje
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • winterpeen (ongeveer 100 gram)
  • 75 gram diepvries doperwten
  • 100 ml kookroom (light) of slagroom
  • paar takjes peterselie
  • peper en zout en eventueel maggi
  • Breng een halve liter water aan de kook met de twee bouillontabletten, het laurierblaadje en de stukjes foelie. Leg de kipfilet erin en kook ongeveer 15 minuten tot de kip gaar is.
  • Snij ondertussen het sjalotje heel fijn en de wortel in hele kleine blokjes (snij de wortel door de helft, dan in reepjes en daarna in kleine blokjes).
  • Snij ook de peterselie heel fijn.
  • Haal de kipfilet uit het pannetje en laat wat afkoelen.
  • Zeef de bouillon en vul aan met water tot je ongeveer 1,1 liter bouillon hebt.
  • Smelt de roomboter in een pan en voeg het sjalotje toe. Fruit de sjalot op laag vuur zacht.
  • Voeg de bloem toe en laat al roerend met een garde de bloem op laag vuur garen. Dit kan wel 5 minuten duren. Laat de roux (boter en bloem) niet te donker kleuren.
  • Voeg vervolgens langzaam de bouillon toe en blijf goed roeren met de garde tot je een gladde, licht gebonden soep hebt. Breng dit weer aan de kook en voeg de wortel en de doperwten toe en kook zachtjes ca. 10 minuten tot de wortel gaar is.
  • Trek de kipfilet met twee vorken uit elkaar en roer deze door de soep.
  • Voeg dan de room en de peterselie toe, roer goed door en breng op smaak met peper, zout en maggi.
  • Lekker met croutons.
Koninginnesoep, Koninginnesoep, Smultalk

Plaats een reactie