
Kaaskoekjes, een lekkere snack voor bij de borrel. Het deeg maak je van te voren, want het moet een tijdje de koelkast in. Je kunt het zelfs al veel eerder maken, want dan leg je de rol in de vriezer. Als je het nodig hebt, dan laat je het een nachtje in de koelkast ontdooien.
Voor de geraspte kaas kun je veel kaassoorten nemen. Kies wel een smaakvolle, niet te jonge kaas. Belegen, extra belegen, parmezaanse kaas. Heb je nog restantjes kaas in de koelkast liggen, dan kun je die hiervoor goed gebruiken. Ik gebruikte zelf extra belegen kaas en grana padano. Je kunt dus verschillende kaassoorten met elkaar mengen.
Een bijkomend voordeel is, dat je dit deeg niet hoeft uit te rollen. Je vormt er een rol van, leg het in de koelkast en daarna is het gewoon plakjes afsnijden.
Ingrediënten Kaaskoekjes
ca. 40 stuks
- 100 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
- 100 gram patentbloem
- ½ tl knoflookpoeder
- ¼ theelepel zout
- flinke snuf chilipoeder (pas op! niet te veel)
- 100 gram geraspte kaas
Voor de garnering:
- geklutst ei
- sesamzaad, maanzaad, geraspte kaas en paprikapoeder
Werkwijze
- Kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Ik heb het in de standmixer gedaan met de platte menghaak met flexibele kant. Je kunt het ook in een foodprocessor doen. Of natuurlijk gewoon met je handen.
- Leg daarna het deeg op een stuk plastic folie en rol het hierin op tot het een dikte heeft van ca. 4,5 cm doorsnee. Druk het goed aan, zodat er geen gaten inzitten.
- Leg het deeg in de koelkast voor minimaal een uur of zelfs een dag, zodat het hard kan worden.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Haal het plastic folie eraf en snij met een scherp mes plakjes van ca. 3 mm breed.
- Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat tussenruimte tussen de koekjes, want ze zetten nog een beetje uit.
- Bestrijk vervolgens alle koekjes met het geklutst eitje en bestrooi ze met het paprikapoeder, de maanzaadjes, de sesamzaadjes en de geraspte kaas.
- Bak ze ca. 10-13 minuten in het midden van de oven tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben.
- Haal de bakplaat uit de oven, laat ze even een paar minuten afkoelen en breng ze dan over naar een rooster, waar ze goed kunnen afkoelen.
Tips
- Je kunt ze in een goed afgesloten trommel een paar dagen bewaren.
- Wat ook lekker op deze kaaskoekjes is, is komijn.

Zien er lekker uit.
Ze zijn ook erg lekker. 🙂