Gehaktstaaf

gehaktstaaf, Gehaktstaaf, Smultalk
gehaktstaaf, Gehaktstaaf, Smultalk

Een banketstaaf, maar dan hartig: de gehaktstaaf. Je kunt het eten als borrelhapje, of bijvoorbeeld bij een broodmaaltijd, dan heb je er wat warms bij. Deze gehaktstaaf past ook heel goed bij Sinterklaas of de kerst. Wat echt heel erg lekker is, om er pindasaus bij te serveren. Dan heb je echt een smakelijk hapje.

Ingrediënten Gehaktstaaf

  • rol vers bladerdeeg
  • 300 gram (mager) rundergehakt
  • teentje knoflook, geperst
  • ½ uitje, fijn gesneden
  • klein kneepje ketchup
  • eetlepel ketjap manis
  • scheutje worcestershiresaus
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 35 gram paneermeel
  • scheutje tabasco
  • mespunt komijn
  • ½ ei (ca. 25 gram) (de andere helft is voor het bestrijken)
  • peper en zout

voor de garnering:

  • maanzaadjes
  • sesamzaadjes

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg een beetje uit met een deegroller/rolstok.
  • Meng het gehakt met alle ingrediënten en kneed goed door elkaar. Als het gehakt nog wat nat is, kun je nog een beetje paneermeel toevoegen.
  • Vorm nu met je handen van het gehakt een staaf en leg die onderaan op de lange kant van het bladerdeeg. Aan de zijkanten ca. 2 cm ruimte overhouden, zodat je deze straks dicht kunt maken.
  • Rol het bladerdeeg strak dicht om de gehaktstaaf heen en druk de zijkanten dicht. Zorg ervoor dat de naad onderop zit.
  • Je kunt de staaf nog een beetje met je handen uitrekken, zodat hij wat langer wordt (bij mij was hij 38 cm).
  • Leg vervolgens de rol diagonaal neer op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk dan de rol met het restant van het ei en strooi de sesam- en maanzaadjes erover.
  • Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak hem mooi goudbruin en gaar in ca. 35 minuten.

Tips

  • Deze gehaktstaaf kun je heel goed 1 of 2 dagen van te voren maken en afbakken. Bewaar hem zolang in de koelkast. Maak de staaf dan vlak voor het serveren ongeveer 15 minuten weer warm in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Wat heel erg lekker is om deze gehaktstaaf te serveren met pindasaus.
gehaktstaaf, Gehaktstaaf, Smultalk

1 gedachte over “Gehaktstaaf”

Plaats een reactie