Chocolade babka

chocolade babka

Vandaag een chocolade babka. Lekker bij het ontbijt of de lunch. Makkelijk om te maken, heerlijk om te eten. Ik heb al eerder een babka online gezet, dit was een babka met kaneel en hazelnoten.

Het lekkerste is het als je de noten even van te voren roostert in een droge koekenpan. Daar krijgen ze meer smaak van. Op de foto is het een chocolade babka zonder noten, want dat vinden ze hier niet zo lekker. Maar de noten mogen eigenlijk niet ontbreken, dus ik heb ze wel opgenomen in het recept.



  • 120 ml melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 300 gram tarwebloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter, in stukjes gesneden

Voor de vulling:

  • 150 gram Nutella of chocopasta
  • 50 gram pure chocolade
  • 50 gram noten (hazelnoten, walnoten, pistachenoten, wat je lekker vindt)

  • cakeblik 25 cm

  • Doe de melk, gist en de theelepel suiker in een schaaltje en roer even door. Laat dit ca. 10 minuten staan.
  • Doe het mengsel dan in een kom van de standmixer en voeg de rest van de suiker, de eidooier en het ei toe en mix door elkaar. Gebruik de deeghaak. Voeg daarna de bloem en het zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de stukjes boter stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix dan nog ongeveer 10 minuten door, het blijft een beetje een plakkerig deeg.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en zet deze weer op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld..
  • Hak ondertussen de chocolade en de noten in stukjes.
  • Als het deeg gerezen is, bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot ongeveer 30 x 30 cm.
  • Smeer de lap in met Nutella of chocopasta, maar laat de randjes vrij. Verdeel hier de stukjes chocolade en noten over.
  • Vervolgens rol je het deeg strak op en knijp de naad even dicht.
  • Met een scherp mes snij je de rol in de lengte doormidden, maar zorg ervoor dat één uiteinde nog aan elkaar blijft zitten (ongeveer 1 cm).
  • Pak de 2 strengen die nu zijn ontstaan en kantel ze, zodat de snijvlakken naar boven komen en draai ze om elkaar heen. Knijp het uiteinde samen en duw dit een beetje onder het brood. Zorg er wel voor dat het brood ongeveer 25 cm lang is.
  • Verkruikel een vel bakpapier, zodat het makkelijker te vormen is, strijk het weer glad en leg je babka in het midden van dit vel.
  • Leg je babka met bakpapier in de cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka op de bodem van de cakevorm ligt.
  • Dek de vorm dan weer af met de schone theedoek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Smeer dan het brood in met wat melk en schuif hem in het midden van de oven.
  • Bak de chocolade babka in ca. 38-45 minuten gaar.
  • Laat de babka een paar minuten in de vorm afkoelen, voordat je het naar een rooster verplaatst om het af te laten koelen.

  • Heerlijk met een lik roomboter!
  • Je kunt de chocolade babka goed ingepakt ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren.
  • Je kunt het ook invriezen, het is dan ca. 3 maanden houdbaar.
chocolade babka van dichtbij