
Vandaag een heerlijke soep: champignonsoep. Een makkelijk recept voor vers gemaakte gebonden champignonsoep met gebakken champignons. Voor dit recept heb je 500 gram champignons nodig en ik heb gekozen voor een mix van champignons en kastanjechampignons. Je kunt natuurlijk ook alleen champignons gebruiken of alleen kastanjechampignons.
Het verschil tussen de witte champignon en de bruine kastanjechampignon is de smaak en structuur. De kastanjechampignon heeft een wat steviger vruchtvlees en een lichte, nootachtige smaak. Hij is wat droger en pittiger dan de witte champignon.
Kastanjechampignons bevatten veel minder vocht dan witte champignons en zullen minder slinken tijdens een bereiding. Daardoor zijn ze ook extra vullend en zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel. Kastanjechampignons zijn bovendien erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.
Ingrediënten Champignonsoep
voor 6 personen
- 250 gram champignons
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel tijm
- snufje chilivlokken
- 50 gram bloem
- 2 kippenbouillonblokjes
- 1 liter heet water
- 200 ml kookroom (slagroom kan ook)
- 2 eetlepels verse peterselie
- scheut maggi
- peper en zout
Werkwijze
- Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
- Snipper de uien en pers de knoflook uit.
- Verhit wat van de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook hierin aan.
- Voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee tot ze wat zijn geslonken.
- Voeg dan de tijm, chilivlokken, peper en zout toe en roer erdoor.
- Doe de rest van de boter erbij en laat smelten.
- Voeg vervolgens de bloem toe, roer erdoor en bak een paar minuten mee.
- Verkruimel daarna de bouillonblokjes boven de pan en voeg een liter heet water toe en roer goed door. Laat dit dan op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
- Schenk de kookroom erdoor, samen met een scheut maggi.
- Als laatste voeg je nog de fijngesneden verse peterselie toe.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
Tip
- Maak de champignonsoep een dag van te voren, dan smaakt hij nog lekkerder; alle smaken zijn dan goed ingetrokken. Bewaar de afgekoelde soep dan wel in de koelkast.

Lekker