Bitterkoekjescake

Bitterkoekjescake. Een heerlijke variatie op de ‘gewone’ vanillecake. Het is het recept van de vanillecake, maar de suiker heb ik vervangen door lichtbruine basterdsuiker en bitterkoekjes toegevoegd, die zijn gedrenkt in amaretto. Als je geen alcohol wilt gebruiken, dan kun je deze stap ook achterwege laten.
Ingrediënten Bitterkoekjescake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 4 eieren
- 8 gram vanillesuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
- 100 gram bitterkoekjes (= ca. 10 stuks)
- 2 eetlepels Amaretto (mag natuurlijk ook meer) (optioneel)
Benodigdheden
- cakeblik 25 cm
- spatel
- beetje bloem
- bakspray of boter
- vel bakpapier
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Snijd dan met een scherp mes de bitterkoekjes in stukjes en verdeel de amaretto erover.
- Vet daarna het cakeblik in met boter of bakspray en bedek de bodem en 2 lange zijkanten met een vel bakpapier. Knip het zodanig dat het past. Zo kan je straks heel makkelijk de cake uit het bakblik halen.
- Mix de boter, de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een romig geheel.
- Voeg dan de eieren één voor één toe en mix tot het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Vervolgens voeg je in gedeelten het zelfrijzend bakmeel toe.
- Als laatste voeg je het vanille-extract toe. Mix tot slot alles nog even goed door.
- Wentel daarna de bitterkoekstukjes even door de bloem (tegen het zakken).
- Spatel de bitterkoekstukjes voorzichtig door het beslag. Houd een paar stukjes achter om bovenop de cake te strooien.
- Stort dan het beslag in de cakevorm. Strooi de achtergehouden stukjes bitterkoek op de cake.
- Zet het blik op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem gaar en goudbruin in ca. 60-65 minuten.
- De cake is gaar als je met een sateprikker in de cake prikt en hij komt er schoon uit.
Tips
- Bewaar de cake in aluminiumfolie, dan blijft hij een paar dagen goed.
- Je kunt de cake (of een deel hiervan) ook invriezen, dan blijft hij zo’n 3 maanden goed.
