Appel-kaneelcake

appel-kaneelcake

Appel-kaneelcake is heerlijk voor deze tijd van het jaar. Appel en kaneel is zo’n lekkere combinatie. En eigenlijk hoeft het helemaal geen herfst te zijn om deze cake te maken en te eten. In januari of maart of juni smaakt hij net zo lekker.



In het artikel ‘Zelf appelmoes maken‘ had ik al geschreven dat de appels uit de geadopteerde appelbomen van mijn dochters komen. Dat maakt het nog een stukje lekkerder. Ook kan je natuurlijk een overheerlijke appeltaart maken.

Ingrediënten Appel-kaneelcake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 160 gram suiker
  • 40 gram kaneelsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 grote appel Jonagold of Goudreinet
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden (optioneel)
  • 3 eetlepels grove kaneelsuiker (te koop o.a. bij Baktotaal) + extra voor topping
  • fijne kaneelsuiker (te koop in de supermarkt) voor de topping
  • 2 eetlepels bloem

Benodigdheden

  • cakevorm van 25 cm
  • mixer
  • bakspray
  • spatel

Werkwijze

  • Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 140°C (boven- en onderwarmte).
  • Spray de bakvorm in.
  • Mix de boter, de suiker, kaneelsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel.
  • Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix tot het ei volledig is opgenomen.
  • Roer dan het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, de speculaaskruiden en het zout door elkaar.
  • Voeg dit in gedeelten toe en mix tot een glad beslag.
  • Snijd de appel in kleine blokjes en meng in een kom met de bloem. Zorg dat de appelblokjes goed onder de bloem zitten. De bloem zorgt ervoor dat de stukjes appel niet naar de bodem zakken.
  • Doe vervolgens de blokjes appel en de grove kaneelsuiker bij het beslag en spatel ze erdoor.
  • Stort het beslag in de cakevorm.
  • Strooi wat grove kaneelsuiker en wat fijne kaneelsuiker over het beslag. De fijne kaneelsuiker zorgt voor een knapperig bovenkantje.
  • Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster. Bak hem eerst 10 minuten op 140°C, zet dan de oven op 160°C en bak hem dan nog eens ca. 60 minuten, tot hij goudbruin en gaar is. Niet de oven tussentijds opendoen, want dan zakt de cake in!
  • De cake is goed als je met een sateprikker erin prikt en de sateprikker komt er droog en schoon uit.
  • Laat de cake nog 5 minuten in de vorm rusten.
  • Haal hem uit de vorm en laat hem verder op een rooster afkoelen.

Tips

  • Als je geen grove kaneelsuiker hebt, dan kan je dit ook achterwege laten.
  • Je kunt deze appel-kaneelcake ingepakt in aluminiumfolie ongeveer een week bewaren.
  • Je kunt hem ook goed invriezen, dan blijft hij ca. 3 maanden goed.
plakje appel-kaneelcake