Zoete chilisaus

fles en schaaltje zoete chilisaus

Heb je wel eens de achterkant van een fles zoete chilisaus gelezen? Daar word je niet blij van, terwijl chilisaus zo makkelijk zelf te maken is. En dan kan je ook zelf bepalen hoe zoet en/of pittig je hem wilt. Ik heb op het laatst nog een eetlepel sojasaus toegevoegd dat net een beetje extra kick geeft. Maar dat kan je ook weglaten.



Ingrediënten Zoete chilisaus

ca. 370 ml

  • 5 rode pepers
  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 50 ml appelazijn (witte wijnazijn of rijstazijn kan ook)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 eetlepels maizena
  • 1 cm verse gember
  • snuf zout
  • 1 eetlepel sojasaus (optioneel)

Benodigdheden

  • steelpan
  • keukenmachine
  • gesteriliseerd potje of flesje

Werkwijze

  • Ontvel de knoflook en haal de zaadlijsten en zaadjes uit de rode pepers.
  • Snij de knoflook, de rode pepers en de gember in stukjes en maal vervolgens tot een pasta in de keukenmachine.
  • Doe het water, de suiker, de appelazijn en het zout in een steelpan.
  • Doe de chilipasta erbij en kook het op laag vuur tot de suiker is opgelost. Desnoods nog even de staafmixer er doorheen.
  • Meng de maizena met een beetje water en doe eerst 1 eetlepel al roerend bij de saus.
  • Kook dan de saus iets in.
  • De saus moet de dikte hebben van siroop, na het afkoelen wordt hij nog iets dikker.
  • Als de saus te dun is, nog een eetlepel maizena gemengd met water toevoegen.
  • En dan als laatste een lepel sojasaus (géén ketjap) er door roeren.
  • Giet de hete saus in een gesteriliseerd flesje of potje. (Steriliseren: het flesje of potje gedurende 10 minuten in kokend water leggen en dan goed uit laten lekken).
  • Laat de saus afkoelen.

Tips

  • Je kunt de zoete chilisaus tot een jaar in de koelkast bewaren.
  • Deze saus is heerlijk bij loempia’s, bij de borrel met nachochips of over de Mexicaanse bonenschotel.
  • Je kunt de saus eventueel ook invriezen, dan blijft het zo’n 3 maanden goed.
zoete chilisaus van dichtbij