Weespermoppen

Weespermoppen. Een oud Hollands koekje. Hard van buiten en zacht van binnen. Het is immers het best verkochte koekje in Weesp. Dit amandelspijskoekje heeft landelijke bekendheid, maar toch is de geschiedenis van de Weespermop niet helemaal duidelijk.
Een bakker uit Weesp, die al sinds jaar en dag Weespermoppen bakt, heeft een keer in een interview gezegd: “Volgens mij gaat het koekje inmiddels zo’n vier generaties terug, maar helemaal zeker weet ik dat niet. Er zijn wel bakkers geweest die het koekje claimden, maar niemand weet zeker wie het ooit bedacht heeft. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te koop. Iedereen kan ze maken, zo’n ingewikkeld koekje is het niet. Amandelspijs, suiker, citroen en ei. Dat is alles. Misschien dat juist die eenvoud wel de kracht is van de Weespermop”.
Andere voorbeelden van oud Hollandse koekjes zijn Jan Hagel en Kletskoppen.
Ingrediënten Weespermoppen
circa 28 stuks
- 300 gram amandelspijs
- volle theelepel citroenrasp
- eidooier
- kristalsuiker (om in te rollen)
Benodigdheden
- bakplaat
- bakpapier
Werkwijze
- Verkruimel het amandelspijs boven een kom.
- Voeg het citroenrasp en de eidooier erbij.
- Dan het geheel goed doorkneden en er 2 rollen van maken van ca. 3 cm doorsnede.
- Strooi wat kristalsuiker op je werkblad en rol vervolgens de rolletjes zachtjes door de suiker.
- Snij daarna de rolletjes in plakjes van ongeveer 1,5 – 2 cm.
- Druk de snijkanten ook even in de suiker.
- Maak ze mooi rond en duw er met je duim een klein deukje in.
- Leg de plakjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze op 200°C in ongeveer 8-10 minuten gaar, totdat de randjes beginnen te kleuren. Haal ze van de bakplaat af en laat ze afkoelen op een rooster.
Tips
- Als ik deze koekjes bak, worden bij mij de onderkanten van de koekjes altijd heel donker, vandaar dat ik onder het bakpapier een paar vellen van de krant leg.
- Deze koekjes kan je in een afgesloten bakje ongeveer 4 dagen bewaren. Als je ze goed luchtdicht verpakt, kan je ze in de vriezer ongeveer 3 maanden bewaren.
