Speculaas cupcakes

bord met speculaas cupcakes

Op de valreep toch nog even de speculaas cupcakes. Ik weet het, de Sint is al vertrokken, maar deze zijn te lekker om niet te laten zien.



Ingrediënten Speculaas cupcakes

voor 12 stuks

Cupcakebeslag

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 140 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 50 gram schuddebuikjes en wat extra voor de garnering
  • snuf zout

Botercrème

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels speculaaskruiden (kaneel kan ook)

Benodigdheden

  • cupcakevorm 12 stuks
  • 12 cupcakepapiertjes
  • spuitzak
  • spuitmondje (1M van Wilton)

Werkwijze

  • Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Mix de boter en de basterdsuiker tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix tot het ei volledig is opgenomen, voordat het andere ei erbij gaat.
  • Roer vervolgens het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en het zout door elkaar.
  • Voeg dit dan in gedeelten bij het boter/suikermengsel en mix even goed door.
  • Spatel de schuddebuikjes door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 12 holtes van de cupcakevorm.
  • Schuif deze op het rooster midden in de oven en bak ze in ca. 20 minuten mooi bruin en gaar.
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze daarna op een rooster helemaal afkoelen.
  • Voor de botercrème mix je de roomboter ca. 5 minuten tot het wit en romig is.
  • Voeg dan 125 gram poedersuiker (= de helft) bij de boter en mix tot de suiker volledig is opgenomen.
  • Voeg daarna 2 eetlepels melk toe en mix dit er goed doorheen.
  • Doe dan de andere helft van de poedersuiker erbij en mix dit weer tot een samenhangend geheel.
  • Voeg als laatste de speculaaskruiden toe en mix dan nog ca. 5 minuten door.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit 12 mooie toeven op de cupcakes.
  • Versier de toeven met wat schuddebuikjes.

Tips

  • Je kunt de cupcakes een paar dagen bewaren.
  • Bewaar ze niet in de koelkast, daar drogen ze van uit.
  • Je kunt de cupcakes (zonder toef) invriezen, dan blijven ze ca. 3 maanden goed.
speculaas cupcake van dichtbij