Gehaktballetjes in ketjap-chilisaus

gehaktballetjes in ketjap-chilisaus

Gehaktballetjes in ketjap-chilisaus, een heerlijk borrelhapje. Je kunt de balletjes zo pittig maken als je zelf wilt. Ik heb ze licht pittig gehouden, door er één theelepel sambal in te doen. Deze balletjes waren voor een groot gezelschap, want niet iedereen houdt van pittig. Maar houd je wel van pittig, dan kan je er 2 theelepels sambal bij doen.

Ik had ze op de kerstbridge bij onze bridgeclub neergezet en ze waren een groot succes. Het zoete sausje van ketjap en chilisaus is er erg lekker bij.



voor 30-40 gehaktballetjes (afhankelijk van de grootte)

  • 500 gram rundergehakt
  • ca. 30 gram paneermeel
  • 1 ei
  • ½ uitje of een sjalotje
  • teen knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 9 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels zoete chilisaus
  • wat olie om in te bakken

  • Snipper het uitje fijn en pers de knoflook uit.
  • Doe het gehakt in een kom samen met het paneermeel, het ei, de ui, de knoflook, de sambal en 3 eetlepels ketjap. Kneed goed door elkaar en draai hier vervolgens gehaktballetjes van.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en veeg dan de pan schoon met wat keukenpapier.
  • Voeg daarna de overige ketjap en zoete chilisaus toe en verwarm dit. Voeg dan de gehaktballetjes weer toe en warm een minuut door.
  • Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.
  • Serveer ze koud of lauwwarm.

  • Hou je van pittige gehaktballetjes, voeg dan een extra theelepel sambal toe.
  • Is je gehakt nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.
  • Je kan deze gehaktballetjes in ketjap-chilisaus al ruim van te voren bakken en afgedekt in de koelkast bewaren. Warm eventueel op laag vuur op in de saus.
  • Wil je meer saus, verdubbel dan de ketjap en de zoete chilisaus.
gehaktballetjes in ketjap-chilisaus van dichtbij