Dipsausjes

Dipsausjes. Komend weekend is het weer kerst en bij heel veel mensen zullen de gourmetstellen weer uit de kast worden gehaald. Zo ook bij ons.
Bij gourmetten horen natuurlijk ook lekkere sausjes. Deze sausjes zijn lekker bij een stukje vlees, maar ook uitermate geschikt om met chips te eten, of met wat rauwkost. Denk aan komkommer, wortel, paprika en bleekselderij. Of in de zomer bij de barbecue. Kortom, bij heel veel gelegenheden kun je deze dipsausjes maken.
Ken je die zakjes van een bekend merk waar je mayonaise bij moet doen? Mensen kopen dus zo’n zakje (heb ik trouwens ook jaren gedaan hoor) met 6 gram suiker, zout en andere ondefinieerbare ingrediënten om dat vervolgens in een schaaltje mayo te roeren. Dat kan toch ook anders, met ingrediënten die de meesten van ons gewoon in huis hebben. Is natuurlijk een stuk gezonder, voor zover sausjes gezond zijn :). En ze zijn stuk voor stuk heel erg lekker. En ze zijn ook heel snel gemaakt. Je hebt het al druk genoeg met alle andere voorbereidingen!
Ingrediënten Dipsausjes
De mayonaise kun je ook vervangen door Yofresh, halvanaise, magere kwark of Griekse yoghurt.
1. Fiësta (pepersmaak)
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- peper en zout
2. Cocktail
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder
- ½ theelepel uienpoeder
- peper en zout
3. Festival (paprika- en tuinkruidensmaak)
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel verse bieslook
- peper en zout
4. Carnaval (milde kerriesmaak)
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels milde kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel uienpoeder
- peper en zout
Werkwijze
- Roer de mayonaise met alle ingrediënten door elkaar en klaar is je dipsausje.
Tip
- Deze dipsausjes kun je goed van te voren maken. Bewaar ze wel goed afgedekt in de koelkast.
