Arnhemse meisjes

Arnhemse meisjes

Vandaag een klassieker: ontzettend makkelijke, maar erg lekkere koekjes: Arnhemse meisjes. Dit recept heeft maar 2 ingrediënten: bladerdeeg en suiker. Makkelijker kan het niet. Arnhemse meisjes zijn dunne, knapperige koekjes die, de naam zegt het al, uit Arnhem komen. De koekjes hebben wat weg van een krakeling, maar dan met een ovale vorm. Door het deeg in suiker uit te rollen, krijgen de koekjes een heerlijke, knapperige suikerlaag die een beetje karamelliseert tijdens het bakken.



ca. 20-25 stuks

  • 5 plakjes roomboter bladerdeeg
  • suiker (geen fijne suiker)
  • bloem, om te bestuiven

  • ronde uitsteker van 3½ – 4 cm doorsnee
  • deegroller

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Haal vervolgens de velletjes papier eraf en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een plak van 20 x 20 cm en ongeveer een halve cm dik.
  • Steek er dan 20-25 rondjes uit, afhankelijk van de grootte. Steek ze heel dicht tegen elkaar uit; het deeg wat overblijft, kun je niet meer gebruiken.
  • Strooi een flinke laag suiker op je schone werkblad. Leg 4 rondjes naast elkaar op de suiker en bestrooi ze ook nog ruim met suiker. Rol deze rondjes dan uit tot ze ongeveer 7-8 cm lang zijn. Je kunt natuurlijk ook rondje voor rondje uitrollen, maar een paar naast elkaar werkt een stuk sneller.
  • Schud de overtollige suiker er voorzichtig vanaf en leg deze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat, dakpansgewijs en ze mogen heel dicht tegen elkaar, want de koekjes krimpen tijdens het bakken. Laat ze nu voor 20-30 minuten even rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin.
  • Laat dan de Arnhemse meisjes op een rooster afkoelen.
  • Zet gauw een kopje koffie of thee en geniet daarna van deze overheerlijke koekjes!

  • Ik heb nog wat krantenvellen onder het bakpapier gelegd, zodat de onderkant van de koekjes niet verbranden.
  • De Arnhemse meisjes kun je in een goed afgesloten trommel wel 2 weken bewaren.
  • De suiker die overblijft, kun je gewoon weer in je suikerpot terug doen.

vier uitgestoken deegrondjes op een bergje suiker

4 uitgestoken deegrondjes onder de suiker

vier uitgerolde deegrondjes in de suiker

Arnhemse meisjes van dichtbij